Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 21 juni 2011

Greklands kris är en EURO-kris!

Varför är det så fortfarande så tyst i svenska media om att Greklands kris är en EURO-kris? Det blir nästan en känsla av kejsarens nya kläder, alla vet vad felet är, men ingen säger det. Barnets roll tas bra av Lena Sommestad och Jonas Sjöstedt.

lördag 11 juni 2011

Inga moderata Solnafasoner i Linköping, tack!

Mutskandalen om byggandet av fotbollsarena i Solna, se t ex här, med kommunstyrelsens ordförande, kommundirektören och byggföretaget PEAB, är verkligen en soppa. DN publicerar idag (tyvärr inte på nätet) en bra översikt över hela affären. Det är VERKLIGEN angeläget att vi håller denna grabbiga kompiskultur borta från Linköping om/när vi skall bygga motsvarande.

onsdag 8 juni 2011

Sätt stopp för skattefinansierad antroposofisk vård!

I DN idag skriver barnläkaren Mats Reimer om det upprörande faktum att den antroposofiska Vidarkliniken fortsätter att sprida myter om mässling, här: "Vidarkliniken motarbetar härigenom det viktiga smittskyddsarbete som övriga läkare inom Stockholms läns landsting bedriver. Nu måste politikerna ingripa". Och det är bara att instämma.

Reimer skriver: "Antroposofiska läkare är ofta negativa till vaccinationer, liksom Rudolf Steiner var. Man anser att barnens infektioner är andligen utvecklande; man vill att barnen skall genomgå mässling och avstår därför från vaccin. Skolmedicinen däremot ser mässling som en allvarlig virusinfektion som fortfarande dödar 100.000-tals barn varje år. Att vaccinera alla barn i världen mot mässling är ett prioriterat mål för WHO. Vi är på rätt väg och tack vare vaccinering har dödstalen minskat med 75 procent de senaste tio åren. I framtiden hägrar målet att helt utrota sjukdomen så som man lyckades göra med smittkopporna".

Och han fortsätter: "Det mest anmärkningsvärda rådet som de antroposofiska läkarna kommer med handlar om mässlingens typiska utslag. De tror av någon märklig anledning att det är viktigt att utslaget blommar ut ordentligt, och om inte det sker spontant vill man hjälpa viruset på traven. ”Det är viktigt att utslagen kommer över hela kroppen för att minska risken för komplikationer. Ser man att utslagen stannat i t ex brösthöjd, ljumskarna eller knävecken kan man ta en torr borste och kort borsta över de delar av kroppen där inga utslag finns.” Att gnugga ett febersjukt barn med en borste för att framkalla ytterligare utslag tycker jag låter som ren barnmisshandel, och att det skulle minska risken för komplikationer är förstås helt absurt".

Och Reimer avslutar: "Antroposofiska läkare har förstås rätt att ha sin världsåskådning med dess religiösa föreställningar om den andliga nyttan med mässling, men politikerna borde inte acceptera att Vidarkliniken motarbetar det viktiga smittskyddsarbete övriga läkare i den offentligt finansierade vården bidrar till. Kan de inte leva upp till samma krav som andra vårdcentraler bör de inte få vara kvar i Vårdval Stockholm; ska de bedriva religiös medicin får det ske utan skattefinansiering".

Tyvärr är det så att även vi i Östergötland har haft problem med föreställningen att mässlingvaccination skulle ge allvarliga biverkningar, fr a autism, här, och även östgötska skattemedel går till Vidarkliniken. Jag tror att en majoritet av östgötalandstingets ledamöter egentligen är negativa till att vi skattefinansierar antroposofisk vård, men att man tycker inte att det är värt att ta strid mot förespråkarna. Men jag hoppas att det ska bli ändring på detta.