Corren började med en ny layout i förra veckan. Ett inslag är att man ger mer utrymme för ledarredaktionens kommentarer, insprängda bredvid nyhetsartiklarna. Jag gillar inte nyordningen. DN:s politiske reporter Henrik Brors har skrivit på detta sätt några år, och det har bidragit till min allt starkare aversion mot DN. Delvis beror detta på Brors skrivsätt förstås, eller mer rakt på sak hans tendentiösa och ibland rent oärliga kommentarer, alltid riktade mot socialdemokratin.
Stieg Larsson beskriver i Milleniumtrilogin, jag har för mig att det är i den avslutande delen, Luftslottet som sprängdes, hur den kvinnliga reportern Erika Berger får jobb på den konservativa draken i Stockholm. Hon har då ett samtal med en av de viktigare medarbetarna där, och denne framhåller att det ingår i jobbet att i alla ledarkommentarer skall den socialdemokratiska linjen definitionsmässigt vara felaktig, alltid. Det är omöjligt att inte associera till Brors när man läser det där.
Ulf Bjereld har idag reagerat, och han är inte nådig i sin kritik,
http://ulfbjereld.blogspot.com/2010/02/henrik-brors-dn-och-opinionsjournalisti.html, av Brors sätt att kommentera en opinionsundersökning nyligen. Han länkar också till journalistikprofessorn Jesper Strömbäck, som på sin blogg,
http://jesperstromback.wordpress.com/2010/01/29/missvisande-opinionsjournalistik-dn/
skrivit i samma ärende:
"I dagens DN redovisas den senaste opinionsmätningen från Synovate. Den stora nyheten är att de rödgröna tappar försprånget. I ingressen skriver Henrik Brors att ”Avståndet mellan de politiska blocken minskar i opinionen och är nu så litet att det inte ens är statistiskt säkerställt. Det visar DN/Synovates januarimätning. När Mona Sahlin börjar ge besked om sin politik ökar risken för väljarförluster”...
Dagens Nyheter (gör) en rad fel när de publicerar resultaten av den senaste undersökningen från Synovate; de redovisar inte all den statistiska basinformation som rekommenderas och som är central för att bedöma en opinionsundersökning; de redovisar inte att förändringarna sedan december inte är statistiskt säkerställda utan ger tvärtom bilden av att viktiga förändringar har skett; och de antyder att förändringarna åtminstone delvis beror på att Mona Sahlin och de rödgröna har börjat ge besked om sin politik, utan att det finns något som helst stöd för det i opinionsundersökningen.
Problemet här är inte själva opinionsundersökningen, utan det sätt som den används på och redovisas av Dagens Nyheter. Samtidigt som det inte är särskilt förvånande att kvaliteten på Dagens Nyheters opinionsredovisning är så låg - tidigare forskning har dokumenterat att medierna ofta brister när det gäller just kvaliteteten på redovisningen av opinionsmätningar – är det beklagligt. Dagens artikel är också ytterligare ett exempel på gestaltandet av politik som spel och strategi snarare än som sakfrågor, och på ett tolkande snarare än beskrivande journalistiskt förhållningssätt (min markering. JW).
Den avslutande kritiken är precis mitt i prick. Henrik Brors är helt oförmögen att se politiska initiativ, i alla fall från vänstern, annat än ur just en taktisk synvinkel. Tycker Mona Sahlin, eller någon annan sosse, något om föräldraförsäkringen, eller skatterna, eller försvarspolitiken, så måste Brors tolka det som yta, som spel, han är oförmögen att se att det kan vara ett genuint uttryck för en politisk åsikt.
Det är visserligen en gammal erfarenhet för alla till vänster att borgerligheten alltid har en stabil majoritet i den tredje statsmakten, men om redaktionens politiska kommentarer inte är tydligt samlade utan blandas på sidorna med nyhetsreportage blir problemet ännu större. Vi får se hur det blir på Corren.
Ulf Kristersson svajar om Sveriges fred
1 vecka sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar