Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 11 september 2010

Klokt om "den svenska modellen" kontra "arbetslinjen"

Just nu händer det inte mycket på den här bloggen. Förutom att det är mycket på jobbet så går det mesta av min ork till valarbetet. Några som dock orkar skriva kloka och läsvärda inlägg är Roger Mörtvik och Marika Lindgren.

Roger skriver här, om finessen med den svenska/skandinaviska samhällsmodellen, med relativt sett små sociala klyftor, höga skatter, reglerade arbetsmarknader och starka ekonomiska resultat, http://www.utredarna.nu/rogermortvik/2010/09/10/den-svenska-valfardsstaten-rankas-som-varldens-nast-mest-konkurrenskraftiga-ekonomi/:
"OECD och andra bedömare har flertalet gånger pekat på samma sak, att de nordiska länderna presterar alldeles utmärkt “trots” höga skatter, relativt reglerade arbetsmarknader etc. Starka ekonomiska resultat går utmärkt att förena med små sociala klyftor, visar OECD. Priset är då något högre skatter. Fungerande ekonomier går att skapa utan höga skatter och starka skyddsnät, men då till priset av stora sociala klyftor. Detta är ett vägval man får göra".

Och Marika, om hur slösaktig och ineffektiv regeringens politik för att skapa nya jobb är,
http://storstad.wordpress.com/2010/09/08/varldens-dyraste-jobbpolitik/.

Inga kommentarer: