Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 25 april 2009

Nu får vi, (S) i Lkpg, en bra skolpolitik!

Kent Waltersson, Eva Lindh och Jakob Björneke har lagt en mycket bra, och rätt lång, motion om skolpolitik till Lkpg-sossarnas repskap. Den blir ganska säkert antagen där, och förhoppningsvis senare också på partikongressen. Det är uppenbart att den har udden riktad mot Björklunds hårdare plugg-, krav- och utsorteringsskola. Jag vill lyfta fram fyra punkter.

1. De framhåller att skolan, förutom det rena kunskapsinlärandet som naturligtvis är centralt, också har i uppgift att stimulera "en lust och glädje för lärandet och en tro på sig själv och sin förmåga. Svensk skola har de tryggaste barnen - det ska vi fortsätta att värna om. Det är genom en politik som gör att alla kan utvecklas maximalt som vi så småningom kan få de världsledande spetsforskarna".

2. Apropå den eviga betygsfrågan skriver de: "De individuella utvecklingsplanerna är ett hiskeligt bra verktyg för kunskapsutveckling. Genom dessa planer fokuserar man på förbättringsområden och vilka insatser som behövs för att nå målen. Betyg är aldrig framåtblickande utan ger enbart en nulägesbedömning". Och det är precis så argumentationen mot allt för tidiga betyg skall föras: Återkoppling till elever och föräldrar om hur det går i skolan är förstås viktig. Men betygen är helt enkelt inte bästa metoden för detta, dels för att de bara innehåller en siffra eller bokstavskombination, tämligen torftigt, dels för att de inte engagerar eleven själv i utvärderingen och dels för att de inte syftar framåt.

3.Vad gäller jämlikhet och segregation/integration skriver de om vikten av att förstärka språkutvecklingen för barn och ungdomar med en annan språkbakgrund.Bl a påpekar de att "vi måste knyta modersmålsundervisningen ännu närmare skolan och fördela utbildningspengen efter behov".

4. Och apropå sossarna tidigare inställning till fristående skolor, olycklig och aningslös enligt min uppfattning, skriver de: "Kommunens ställning måste stärkas vid etablering samtidigt som friskolor är ett viktigt komplement. Vi måste slå fast ett förbud mot religiösa samfund att få bedriva fristående skolor, vi måste också kraftigt begränsa möjligheten att ta ut vinst".

Med detta i ryggen kommer det att bli trevligt att argumentera för sossarnas skolpolitk!!!

Inga kommentarer: