Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 18 augusti 2009

Slå en signal till Gud?

I Corren kan man läsa, http://www.corren.se/Sverige/?articleId=4959756&date=&menuids=att Svenska kyrkan söker uppmärksamhet för kyrkovalet genom att uppmana folk att be en bön till Gud via sin mobil. (Nej, detta är inte något som jag hittar på). Corren skriver: "Enligt Marianne Ejdersten Launikari, Svenska kyrkans enhetschef för nationell kommunikation, är Svenska kyrkan sannolikt det enda trossamfund i världen som gör bönereklam via webben".
Denna idé är dock inte ny. Manhattan Transfer var inne på samma idé redan på 70-talet: "Operator, give me Jesus on the line", http://www.youtube.com/watch?v=8N0HjtDfn18&feature=related.

För övrigt så funderade jag ett ögonblick på vad Gud kunde ha för mobiloperatör. Innan jag kom på det självklara: 3. Three is a magic number, det har man ju hört. Fast jag förut inte har fattat att det gällde den gudomliga treenigheten.

måndag 17 augusti 2009

Katten på råttan osv: Fredrik Andersson, Ung vänster i Linköping, gjorde mig uppmärksam, http://fredrik-rotthjarta.blogspot.com/2009/08/monumental-ojamlikhet.html, på en rapport av Emmanuel Saez, http://elsa.berkeley.edu/~saez/saez-UStopincomes-2007.pdf, som visar hur monumentalt stor ojämlikheten i inkomstfördelning i USA är.

Den rikaste tiondelen tjänar 50% av inkomsterna. Den rikaste procenten tjänar 23% av inkomsterna. Och den rikaste 10000-delen tjänar 6% av inkomsterna(!). Siffrorna är uppdaterade t o m 2007. Och skillnaderna ökar. Den rikaste procentens andel har i stort sett tredubblats från 1978, från 8 till 23%!

Bortsett från den skriande omoralen i detta så är det också oklok fördelningspolitik, i synnerhet i ett läge med lågkonjunktur och efterfrågeunderskott. Det är en gammal sanning att de fattiga konsumerar en större andel av sina inkomster än de rika, de har inte utrymme för något annat. Och därför kommer deras inkomster, i större utsträckning än de rikas, att resultera i ökad efterfrågan. Vilket bidrar till ekonomisk återhämtning.

När Timbro och andra på högerkanten hävdar att vi inte har råd med ökade statsbidrag till kommuner och landsting så är det felaktigt, av ovanstående skäl. Kommuners och landstings inkomster läggs ju inte på hög i någon större utsträckning, utan blir till löner åt relativt lågavlönade kommunanställda (ja, jag vet, också till läkare), och till efterfrågestimulerande infrastruktursatsningar.