Det är idag helt accepterat att kräva åtgärder för att motverka tobak som hälsoproblem. Och det är förstås bra. Men det irriterar mig att vi är så tvehågsna inför alkoholen. Orsaken är förstås att rökarna, i mycket större utsträckning än alkoholanvändarna, är politiskt och kulturellt svaga.
Läkartidningen denna vecka refererar, http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=12621, en artikel i Lancet. Man skriver bl a
"De kostnader som är förknippade med alkoholrelaterad sjukdom och död är föga förvånande substantiella och beräknas till ca 1 procent av hög- och medelinkomstländers totala BNP."
Och vidare att "alkohol i dag globalt resulterar i död och sjukdomsbörda i samma nivå som rökning. Situationen kan jämföras med tobaksrökning för tio år sedan. Under det senaste decenniet har många länder, inte minst USA, gjort stora ansträngningar för att begränsa rökning med införande av rökförbud på offentliga platser, höjd tobaksskatt osv. Liknande ansträngningar bör nu göras för att få bukt med alkoholproblematiken".
Vad gäller "alkoholrelaterad sjukdomsbörda och dödlighet per land kan man konstatera att denna är nära korrelerad med den totala mängden alkohol som konsumeras i landet." Och eftersom den svenska konsumtionen är nära dubbelt så stor som den globalt genomsnittliga så är rimligen samhällskostnaden det samma.
Skillnaderna i konsumtion mellan länder är stor. Till att börja med avstår hälften av jordens befolkning helt från att dricka. Den globalt genomsnittliga konsumtionen är 6.2 liter ren alkohol/år. I Sverige dricker vi 10 liter/år, i Europa totalt ca 13 liter/år. Allra mest alkoholrelaterad ohälsa har länderna i det forna Sovjetunionen. Dock kommer Kina starkt, och här blir problemet dessutom understött av en utbredd tobaksrökning. I Kina finns 350 miljoner rökare, och andelen rökare bland vuxna män är 60% (60%, det är ju inte klokt!).
I den politiska debatten kan det vara politiskt tacksamt att kräva kraftfulla åtgärder mot våldsbrott. När en psykiskt sjuk person begår något allvarligt brott blir det stor massmediabevakning. Och ofta fokuseras på vårdens (föregivna) misslyckande. Men alkoholens betydelse också i detta sammanhang talar man inte så ofta om. Dock gör man det här, http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2793853, i ett dagensekoinslag från i våras, utifrån en jättestor (35 000 patienter) studie av psykiatriska patienter : "Alkoholen spelar en stor roll bakom våldsbrottsligheten. Så väl för vardagsbrotten som för de allra grövsta våldsbrotten. Och tvärtemot vad många tror är alkoholen en långt viktigare faktor bakom våldsbrott än vad psykisk sjukdom är."
Och vidare: "Risken för att psykiskt sjuka begår våldsbrott ökar i ytterst liten utsträckning om de inte också missbrukar alkohol eller andra droger. Men alkoholens roll bakom våldsbrotten har varken politiker eller medier varit särskilt intresserade av.
– Den är en så självklar del av vårt samhälle. Och det är lättare söka förklaringar i ovanliga saker som man själv inte har någon erfarenhet av, tror Seena Fazel, forskare vid Oxforduniversitetet."
Hopp och framtidstro i Almedalen!
5 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar