Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 30 september 2009

Stöd FN-rapportens krav om att Gaza-kriget granskas i säkerhetsrådet!

Missa inte viktiga synpunkter på Dagens Arena idag, http://www.dagensarena.se/text/2009/09/israel-till-skranket, apropå FN-rapporten, som gjorts under ledning av den sydafrikanske juristen Goldstone, om kriget i Gaza.

"Rapporten slår fast att Israels invasion av Gaza var "medvetet oproportionerlig för att straffa, förödmjuka och terrorisera den civila befolkningen samt att radikalt minska Gazas ekonomiska kapacitet", att dess armé använde civila palestinier som mänskliga sköldar under striderna mot Hamas, att övergreppen mot civilbefolkningen var så omfattande och svåra att enskilda soldater borde dras inför rätta.
Goldstone et al lägger dessutom fram argument för att den ekonomiska blockad som Israel utsatt Gaza för sedan Hamas valseger är att räkna som kollektiv bestraffning av befolkningen i Gaza samt att Israel gör sig skyldiga till brott mot mänskligheten när de hindrar palestinier i Gaza från att röra sig fritt och blockerar deras tillgång till arbete, vatten och bostäder. Även Hamas får kritik för att de utnyttjade kaoset i Gaza till att avrätta politiska motståndare".

Föga förvånande så har både Hamas och Israel har fördömt rapporten, och försöker förhindra att den når säkerhetsrådet. Dagens Arena tycker att "det skulle också innebära en allvarlig förtroendekris - för att inte säga kollaps - för hela det internationella rättssystemet. Här har EU-ordföranden Sverige och Carl Bildt en livsviktig roll, och ett ansvar, att fylla genom att se till att EU agerar för motsatsen". Och det är bara att instämma!

Inga kommentarer: