Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 5 februari 2010

Hellre sällskapsliv än Ginkgo mot demens

Ginkgo biloba har ingen skyddande effekt mot demens. Detta har tidigare visats i flera vetenskapliga studier, och i veckans nummer av JAMA publiceras ytterligare en. Det är en stor studie, 3069 patienter. Den är klassisk i sitt upplägg, deltagarna lottades till antingen gingko eller placebo. De följdes sedan i imponerande lång tid, sex år. Läkartidningen sammanfattar här,
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=13700, och skriver:

"I samband med att studien påbörjades var deltagarnas kognitiva förmåga normal eller lätt nedsatt (mild cognitive impairment)....Deltagarna följdes löpande med kognitiva test av bland annat minne, uppmärksamhet, språklig och visuospatial förmåga samt exekutiva funktioner. Resultaten är nedslående för förespråkare av Ginkgo biloba. Efter en uppföljningsperiod som i genomsnitt uppgick till sex år visade det sig nämligen att tillskott av Ginkgo biloba inte gav något skydd mot kognitiv nedsättning."

Och LT avslutar: "Att det finns individer som är intresserade av att försöka hävda motsatsen är lätt att inse då ginkgopreparat är en miljardindustri och säljs årligen för över två miljarder kronor världen över. Det huvudsakliga, och alltså helt felaktiga, argumentet i denna marknadsföring är att Ginkgo biloba skyddar mot demens."

Hjärnfunktioner, precis som t ex muskler, behöver tränas och användas för att bibehållas eller till och med förbättras. Use it or loose it heter det på engelska. Om ni tycker att ni börjar minnas dåligt så se till att läsa, titta på TV, lösa korsord och allra helst träffa goda vänner. Hellre än att slänga bort pengar på Ginkgopreparat.

Inga kommentarer: