Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 24 maj 2009

Är rökning skadligt?

För drygt ett år sedan så besökte Richard Peto Stockholm med anledning av en WHO-rapport om tobaksrelaterad ohälsa. Om det nu till äventyrs är någon som glömt, eller kanske inte ens uppfattat, allvaret vad gäller tobaken som globalt hälsoproblem så rekommenderas den artikel som Läkartidningen hade då, länken fungerar fortfarande: http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=9428&sectionId=0.

Jag tycker att vi i den svenska debatten har slappnat av vad gäller tobaken. Det låter kanske cyniskt men jag tror att i och med att rökarfrekvensen har minskat, och rökningen har blivit mer koncentrerad till svaga grupper, så har frågan blivit mindre intressant i media. Rökning är för loosers, som mina barn säger. Och dessa loosers får vi inte överge! Och alla vi som försöker arbeta förebyggande vet att det är svårt att få folk att sluta röka. Det är sannolikt mer effektivt att försöka hindra att de börjar. Det är få rökare som har börjat efter, säj, tjugo års ålder. Om vi kunde klara ungdomarna genom tonåren så skulle jobbet sen vara gjort, åtminstone här i Sverige.

Budskapet i artikeln är, i korthet: Hälften av alla vanerökare dör i följdsjukdomar till rökningen! I genomsnitt förkortar rökningen livet med tio år!!!!

Peto var en av medarbetarna i den kända brittiska studien om tobak och ohälsa som genomfördes på läkare i Storbritannien. Denna studie hade en mycket lång uppföljningstid, femtio år, alldeles unikt för att vara en klinisk studie på människor, och har haft stor betydelse för att vi uppfattat tobaken som den stora dödare som den är.

”Den brittiska läkarstudien har fått enorm betydelse. Storbritannien var det första land i världen där en stor del av befolkningen började röka som unga och fortsatte röka resten av livet. 1950 rökte cirka 80 procent av alla brittiska män (och omkring en tredjedel av kvinnorna). Studien gjorde det möjligt att direkt följa konsekvenserna för de första generationerna av vanerökare.

Femtioårsuppföljningen visar den fulla vidden av hälsoeffekterna. Hälften av alla vanerökare dör i följdsjukdomar till rökningen, visar studien, och hälften av dessa dör redan i medelåldern. I genomsnitt förkortar rökningen livet med tio år. (Tio år!!! Det är knappt så man tror att det är sant. JWs anm).

De här sambanden är robusta och har bekräftats i många andra studier, säger Richard Peto i dag. Det är de som ligger till grund för beräkningen att en miljard människor i världen kommer att dö på grund av rökning under detta århundrade, om dagens trender fortsätter”.

Detta borde vi diskutera mycket mer än vad vi gör. Och vi inom socialdemokratin måste se det som den klassfråga det är. Och förutom att tobaken alltså inte är oskyldig i sig själv så vet vi också att den är en ingång till andra droger.

Och naturligtvis måste tobaksfrågor inom EU hanteras som hälsofrågor, inte som jordbruksfrågor.

Inga kommentarer: