Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 1 juni 2009

Förhandsbesked eller inte? Från Corren

Anna-Lena Sörensson och jag har en artikel i dagens Corren. Den handlar om huruvida det skall krävas förhandsbesked vid sjukvård (på landstingets bekostnad) i annat EU-land. Här är artikeln:

Hemmalandstinget måste få säga sitt först när svenskar åker ut i Europa för att få sjukvård, skriver oppositionsrådet ANNA-LENA SÖRENSSON (S) och läkaren JOHAN WALAN (S).

Debatten om möjligheten att åka utomlands för att få planerad vård är aktuell och viktig. Borgerligheten vill göra det till en fråga om att vara för eller emot valfrihet - men så enkelt är det inte.
Att medborgarna har möjlighet att välja vård i ett annat land inom EU när behandlingsalternativ saknas i Sverige, eller när köerna är långa, är bra. Det hjälper också EU:s medlemsländer att utnyttja eventuella överkapaciteter i högspecialiserad vård. I Östergötland skulle det kunna handla om att ta emot patienter i brännskade- och neonatalvården. Det ska dessutom vara en självklarhet att även kroniskt sjuka människor ska kunna resa och arbeta runt om i Europa utan att riskera att bli utestängda från akut sjukvård om sådan skulle behövas.
Om detta är vi inte oense.
Det vi är oense om är huruvida ansvar för vårdens omfattning, utformning och finansiering ska vara en fråga för medlemsländerna själva eller en fråga som ska lösas på en fri sjukvårdsmarknad. Denna åsiktsskillnad konkretiseras i synen på så kallade förhandsbesked. Förhandsbesked innebär att en person som vill söka planerad vård i ett annat land först ansöker om att få kostnaden för vården ersatt. Därefter behöver patienten endast betala vad motsvarande vård skulle ha kostat i hemlandet.
Det blir en helt orimlig situation om svenska medborgare ska kontakta vårdgivare utomlands och komma överens om vårdinsatser utan att vårdbehovet och åtgärdens lämplighet har bedömts av hemmalandstinget först. Det kan leda till att vårdgivare ger vård som inte är tillräckligt medicinskt dokumenterad eller att enheter med dåliga medicinska resultat tar sig an östgötska patienter. Det skulle också kunna innebära att en patient tar för sig av vård på någon annan och sjukare patients bekostnad.
Den borgerliga regeringen är emot förhandsbesked - som de menar innebär ett hinder för marknaden. Vi Socialdemokrater anser inte att förslaget ska syfta till att gynna marknaden, utan ska främja patienternas rättigheter till en god och rättvis hälso- och sjukvård. Möjlighet till förhandstillstånd innebär en trygghet för patienten och garanterar en rättvis och lika tillgång till sjukvården för alla. Det får inte vara så att den med störst inkomster får lättare tillgång till vården än den med små.
Vi Socialdemokrater vill att medlemsländerna själva ska få bestämma om de vill tillämpa förhandsbesked. Vården är först och främst en nationell fråga och det ska vara på nationell nivå som det bestäms hur vårdens resurser ska fördelas. Det är viktigt för att garantera att resurserna får till dem med störst behov.
För oss Socialdemokrater handlar det om att sätta människan före marknaden.
Anna-Lena Sörensson
Johan Walan

Inga kommentarer: