Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 14 juni 2009

Resultat av Vårdval Stockholm: Sämre vård och ökade klyftor

Apropå effekter av privatiseringar av vård så finns en rapport från Stockholm, http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/Stockholm/Hem1/Nytt-fran-Stockholms-Stad/Resultatet-av-Filippa-Reinfeldts-vardval/
Sammanfattningen lyder:
Resultatet av Filippa Reinfeldts vårdval: Sämre vård och ökade klyftor

Kvaliteten i primärvården har försämrats sedan Vårdval Stockholm i hast infördes i januari 2008. Störst försämringar har skett på vårdcentraler som ligger i utsatta områden. De har i genomsnitt förlorat 3,9 miljoner kronor och nästan fem anställda per vårdcentral under 2008 – trots att de har lika många patienter som året innan. Det visar rapporten ”Ett år med Vårdval Stockholm” som Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting presenterade den 25 februari.

– Läkare får göra sjuksköterskors jobb, patienter som tidigare kunde få hjälp per telefon måste nu gå in till vårdcentralen och vården har tvingats att skära ned antalet sjuksköterskor och undersköterskor. För att få ekonomin att gå ihop har vårdcentralerna tvingats till kvalitetsförsämringar för både patienter och personal, säger Ingela Nylund Watz, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.

­– Klyftorna i vården mellan fattiga och rika, mellan sjuka och friska, har ökat på ett sätt som saknar motstycke i Sverige. Rinkeby vårdcentral har halverat sin personal – trots att de ska ta hand om oförändrat antal patienter. Det förebyggande hälsoarbetet i utsatta områden har nästan försvunnit eftersom det inte ger några pengar i Filippa Reinfeldts vårdvalssystem. Jag är skakad över Vårdval Stockholms härjningar, säger Dag Larsson, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.

Och länk till hela rapporten finns här http://www.socialdemokraterna.se/upload/webbforalla/ak/stockholm/dokument/pdf/Landstinget/2009/V%c3%a5rdvalsrapport.pdf

Dag Larsson är alltså skakad över Vårdvals Stockholms härjningar, och det är ju bara att instämma. Och som sosse i provinsen blir man ju också skakad över att trots dessa upprörande effekter så förblir stödet för (s) i Stockholm så lågt, och stödet för Alliansen så starkt. Gillar stockholmarna i gemen verkligen denna politik?

Inga kommentarer: