Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 6 oktober 2009

Moderata monarkimissionärer

Flera tidningar har kommenterat att en moderat riksdagsledamot, Annicka Engblom, vill ge kungen mer makt genom att ge honom uppdraget att "leda arbetet med att finna en lämplig kandidat till posten som regeringschef", bl a Aftonbladet, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5909174.ab och DN, http://www.dn.se/nyheter/politik/moderat-vill-ge-kungen-mer-makt-1.967689.

Jonas Sjöstedt bloggar bra om detta, http://www.jonassjostedt.se/:
"Den politiska demokratin genomdrevs av arbetarrörelsen och liberaler. Visserligen var ju den gamla högern, våra moderaters föregångare, hårdnackade motståndare till demokratins införande i Sverige. Men det börjar ju bli ett tag sedan och det är ju inget dagens moderater direkt skryter med idag. Idag är den politiska demokratin något självklart för alla, från vänsterpartister till moderater. Trodde man. Men så dyker hon upp den moderata riksdagskvinnan Annicka Engblom och det är plötsligt inte så självklart längre. Hon föreslår nämligen att vi ska ta ett steg rakt bakåt i historien och åter ge kungen makt att utse statsminister i Sverige. Kungen? En person som har ärvt sitt ämbete, en institution kliniskt ren från varje form av demokrati, ska den utse statsminister i vårt land? Man liksom kippar lite efter andan."

Annicka Engblom är dock inte ensam om dessa åsikter: Även vår östgötske moderat Andreas Norlén var medförfattare till en motion med identisk lydelse förra året.

Jonas Sjöstedt avslutar: "Med spänning och bävan ser jag fram emot nästa motion av moderaten Engbom. Avskaffande av kvinnlig rösträtt? Graderad rösträtt efter inkomst? Det finns ju en del att välja på om vi ska börja gå bakåt i historien. Varför inte klippa till med den gamla ståndsriksdagen direkt? Adel, präster, borgare och bönder, det kan man väl översätta till moderater, kristdemokrater, folkpartister och centerpartister, så får vi ha kvar alliansen för evigt oavsett vad väljarna tycker."

Alliansen som ståndsriksdag, det var verkligen fyndigt, Jonas!!!

Norléns och Engbloms motion, med rubriken "Slå vakt om monarkin", finns här, http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2008/09&bet=K221.

Inga kommentarer: