Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 27 februari 2009

Vårdval Stockholm blev precis så dåligt som kunde förutses

Nedanstående om vårdvalsreformen är klippt från DN i förrgår, ons 090225. Länk här http://www.dn.se/sthlm/personalen-orkar-inte-mer-1.807663, för er som vill läsa mer.

Detta gäller alltså vårdvalsreformen så som den utformats i Stockholm. Och att det blivit så dåligt är inte förvånande utifrån hur ersättningsreglerna utformats där. Den (planerade) östgötska modellen skiljer sig mycket från detta. Till det bättre alltså. Och den östgötska förankringsprocessen likaså. Jag tror inte att effekterna här kommer att bli som i Stockholm.

Men detta visar hur viktigt det är att i ersättningssystemet bygga in kompensation för större vårdbehov hos svaga grupper.

DN skriver:
Oppositionen är skarp i sin kritik mot vårdvalet som den borgerliga alliansen införde i Stockholm förra året.

Flera verksamhetschefer på vårdcentraler i Stockholm som DN.se talat med stämmer in i bilden som målas upp i en ny rapport från Socialdemokraterna.

Vissa vårdcentraler i Stockholms mest utsatta områden har tvingats att så mycket som halvera sina personalstyrkor när ett år gått sedan Vårdval Stockholm infördes. Enligt Susanne Lindarv, verksamhetschef på Skärholmens vårdcentral, är läget nu akut.
– Vi, liksom andra i områden med liknande socioekonomiska förutsättningar, är de stora förlorarna här. Man tar från de sjuka och ger till de friska. För att vi ska få in pengar genom vårdvalet ska vi behandla de friska som inte tar någon tid i anspråk, på bekostnad av de multisjuka, säger Susanne Lindarv till DN.se.


På Rinkeby vårdcentral har personalstyrkan halverats på ett år samtidigt som arbetsbelastningen bedöms ha ökat med 43 procent. I Skärholmen har stora nedskärningar gjorts främst genom att flera undersköterskor, en psykolog och en kurator sagts upp. Rationaliseringarna framtvingas av vårdvalets system där exempelvis ett patientbesök hos en läkare ger vårdcentralerna flera gånger så stora intäkter från Landstinget som ett patientbesök hos en sjuksköterska.

Även Håkan Arpegård, verksamhetschef vid Salems vårdcentral, tycker att situationen har blivit allt mer pressad sedan vårdvalet infördes.
- Vi har dragit in på folk och ska minska ytterligare på personalen men lyckas ändå inte få ekonomin att gå ihop, säger han till DN.se.

Man försöker nu pressa in så många läkarbesök som möjligt. Men trots att antalet sjuksköterskor och undersköterskor blivit färre har inte läkarna blivit fler på Salems vårdcentral.
- Det är stressigt och det kommer att bli ännu stressigare. Men för att klara oss måste vi ändra på schemat så att det blir ännu fler läkarbesök framöver. Jag är lite orolig för de unga som ska klara av att jobba i det här tempot i kanske fyrtio år framåt, fortsätter Håkan Arpegård.

Det är en tydlig tendens, menar Arpegård, att läkarna tar över allt mer av de lättare uppgifterna, som tidigare utförts av sjuksköterskor och undersköterskor.
- Förut har vi jobbat med att patienterna ska behandlas på den nivå som räcker. Sjuksköterskor och undersköterskor kan göra ganska mycket men det betalar sig ju inte så bra. Det är tokigt men det är den ekonomiska styrningen som gör att det blir så här, säger han(min markering. JW).

Håkan Arpegård anser att fördelningssystemet måste göras om i framtiden. Dagens system uppmuntrar många, korta läkarbesök. Svårt sjuka patienter lönar sig dåligt. Det är i längden ohållbart.
- Det blir bara pinnar som räknas känns det som i dag och det är inte bra för den medicinska kvaliteten, säger han.

Inga kommentarer: